فرآیند تولید پارچه شامل مراحل مختلفی است که همگی به همراه تجهیزات و فعالیتهای مختص به خود انجام میشوند.
۱- انتخاب مواد اولیه:ابتدا مواد اولیه برای تولید پارچه انتخاب میشود. این مواد میتوانند از جنس پنبه، صوف، پلیاستر و … باشند. هر نوع ماده اولیه نیازمند فرآیندهای مختلفی است.
۲- پالایش و تمیز کردن مواد اولیه:مواد اولیه مورد نیاز پس از جمعآوری، به پالایشگاه یا واحدهای تمیز کننده منتقل میشوند. در این مرحله، اجزای غیرمطلوب و آلودگیها از مواد جدا میشوند.
۳- قالبگیری:در این مرحله، مواد اولیه به صورت رشتههایی قالبگیری میشوند. این رشتهها میتوانند به صورت نخ، الیاف یا فیلمهای نازک باشند.
۴- نخبافی یا الیافبافی:در مرحله نخبافی، رشتههای قالبگرفته شده به صورت پارچه بافته میشوند. این عملیات میتواند به وسیله دستگاههای بافندگی سنتی یا ماشینی انجام شود.
۵- رنگبازی:پس از بافتن پارچه، مرحله رنگبازی آغاز میشود. پارچهها میتوانند به رنگهای مختلف آمیخته شوند و در صورت نیاز به رنگهای ویژه، فرآیندهای خاصی برای رنگبازی انجام میشود.
۶- پرداخت و تکمیل:پس از رنگبازی، پارچهها به مراحل پرداخت و تکمیل میرسند. این شامل پاککردن، آبکشی، تثبیت رنگ و دیگر فعالیتهای نهایی است.
۷- بازرسی کیفیت:قبل از عرضه به بازار، محصولات نهایی بازرسی و آزمایش میشوند تا از کیفیت و استانداردهای لازم برخوردار باشند.
۸-بستهبندی و توزیع:در این مرحله، پارچهها بستهبندی شده و برای توزیع به بازارهای مختلف آماده میشوند
در ادامه فرآیند پارچه یکسری مراحل دیگر هم دارد که به شما خواهیم گفتهمه ما برای تهیه لباس به فروشگاههای موجود در این زمینه مراجعه کرده و مایحتاج خود را از این طریق دریافت میکنیم، بدون اینکه توجهی به روند تولید آنها داشته باشیم. روند تولید پارچه یک فرایند طولانی بوده که شاید برای شما جالب باشد اطلاعاتی درباره آن کسب کنید. امروزه از ماشینآلات مختلفی در این زمینه استفاده میشود که باعث شده روند تولید به مراتب سادهتر از قبل شود.اگر تمایل دارید بدانید که یکپارچه باید چه مراحلی را پشت سر بگذارد تا درنهایت به این حالت درآمده و به دست شما برسد، در این بخش با ما همراه باشید. لازم به ذکر است که بسته به نوع الیاف و جنس پارچه، این مراحل میتوانند متفاوت باشند، اما در اغلب موارد، پارچهها مطابق با همین فرایند ساخته میشوند
تولید الیاف
به صورت کلی امروزه الیاف مختلفی در تولید پارچه استفاده میشود که همین موضوع باعث به وجود آمدن تنوع بسیار گسترده در بین این محصولات شده است. در این زمینه از الیافهای طبیعی کتان و پنبه که در مزارع کشت میشوند و یا پشم حیوانات استفاده میشود. الیاف مصنوعی نیز در کارگاهها توسط انسان تولیدشده و در مواردی به کار گرفته میشود. معمولا از الیاف طبیعی برای تولید پارچههای باکیفیتتر و بادوام استفاده شده تا نتیجه بهتری به دست آید
تمیز کردن الیاف
مرحله دومی که باید در این قسمت به آن پرداخته شود، تمیز کردن الیاف است. فرقی نمیکند شما الیاف را از مزارع به دست آورده باشید و یا آنها را از گوسفندان برش داده باشید، در هر صورت این الیاف نیاز به تمیز شدن دارند. الیاف باید به خوبی تمیز شده و تمان ناخالصیها و آلودگیهای موجود در آنها به صورت کامل از بین روند.
شانه کردن یا کاردینگ
یکی دیگر از راحل مهم فرایند تولید پارچه که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، شانه کردن و گارد زدن الیاف است. زمانی که شما پشم خام را ببینید، متوجه میشوید که حالتی در هم تنیده داشته و هیچ نظمی در آن دیده نمیشود. پس باید آنها را شانه کند تا تماما در یک مسیر قرار بگیرند. در این حالت رشتههای آن نمایان شده و شما میتوانید آنها را برای مرحله تاباندن آماده کنید. تمام الیاف کوتاه که فاقد ارزش هستند نیز در این مرحله از بین میروند. این مرحله معمولا توسط دستگاه کار انجام شده و تعداد از الیاف با یکدیگر ترکیب میشوند تا یک الیاف یکدست و بلند به دست آید.
تاباندن
مرحله تاباندن در واقع شامل کشیدن و پیچیدن الیاف میشود تا درنهایت یک رشته به هم پیوسته نخ پدید آید. در این مرحله میتوان از الیاف مختلف استفاده کرده و با ترکیب آنها، الیاف جدید با ویژگیهای منحصر به فردی به وجود آورد. در این حالت معمولا از دو نوع چرخش حلقهای و روتور استفاده میشود که الیاف در آنها به صورت مداوم کشیده شده و یا پیچوتاب میخورد. با توجه به میزان پیچهای موجود در هر اینچ، شما میتوانید متوجه کیفیت نخ شوید. به این صورت که نخهای تکرشتهای ظریف بوده و نخهای دو یا سه رشتهای، ضخامت به مراتب بیشتری در این زمینه دارند
آمادهسازی بافت یا تکسچرینگ
این مرحله یکی از مهمترین مراحلی است که باید برای الیاف مصنوعی انجام شود. این دسته از الیاف خواص و ویژگیهای الیافهای طبیعی را نارند، به همین دلیل باید مواردی به آنها اضافه شود تا بتوانند به الیاف طبیعی نزدیکتر شوند. این فرایند را معمولا تکسچرینگ نیز میگویند که باعث میشود ویژگیهای الیاف مصنوعی، مشابه با مدل طبیعی شود. برخی از ویژگیهای مانند کشسانی الیاف در این فرایند افزایش پیدا میکنند.
آهارزنی
در برخی از مواقع ممکن است میزان مقاومت الیاف کم باشد که این موضوع باعث میشود در طی برخی از مراحل نتواند به خوبی دوام آورد. در چنین مواقعی باید مواد شیمیایی مختلفی بسته به نیاز الیاف به آن اضافه شود تا بتواند در مراحل مختلف مانند تاباندن و سایر مراحل، دوام بیشتری پیدا کند. آهار یک ماده غلیظ بوده که خاصیت چسبندگی شیمیایی دارد. معمولا از این ماده جهت افزایش مقاومت نخ استفاده میشود.
بافت پارچه
مرحله مهم دیگر از فرایند تولید پارچه، مربوط به بافت میشود. در این مرحله معمولا ترکیب رشتههای نخ، در زاویههای گوناگون باعث تولید پارچه میشوند. این زوایا متفاوت هستند و میتوانند باعث به وجود آمدن تغییر در پارچه شوند.
پرز سوزی
برای اینکه یک سطح کاملا یکنواخت در پارچه داشته باشیم، لازم است تا الیاف بیرون زده از سطح سوزانده شوند. این مرحله با عنوان پرز سوزی شناخته میشوند. در این راستا معمولا الیاف یا نه از روی شعله گاز و یا حرارت صفحه مسی کرم شده، تمام پرزهای بیرون زده از بین خواهند رفت. برای اینکه در پی سوزاندن پرزها، هیچ دودی تولید نشود، معمولا سطح موردنظر را مرطوب میکنند.
آهار گیری
در بخشهای قبلی با مرحله آهارزنی به صورت کامل آشنا شدیم. به صورت کلی موادی که در مرحله آهارزنی بر روی الیاف قرار میگیرند، باعث سفتی و سختی پارچه تولیدشده خواهند شد و همچنین میتوانند باعث کاهش میزان جذب آب و رنگ توسط پارچه شوند. پس میتوانیم نتیجه بگیریم که آهار استفاده شده، میتواند مرحله رنگ رزی را با مشکل مواجه سازد. از این رو باید این ماده از روی پارچه پاک شود. برای این کار لازم است تا پارچه با اسید رقیق شده و یا آنزیمهای مخصوص، شسته شود.
تمیز و یا سفید کردن
برای اینکه پارچه تولیدشده عاری از هرگونه ناخالصی باشد، آن را با استفاده از مواد شیمیایی مختلف شستوشو میدهند تا در نهایت پارچهای تمیز و مناسب به دست آید.
مرسریزه کردن
این مرحله باهدف افزایش مقاومت و درخشش پارچه انجام میشود و در طی آن، مواد شیمیایی مخصوصی به پارچه خواهند زد. انجام دادن این مرحله مزایای مختلفی برای پارچه به دنبال دارد و به هیچ عنوان نباید آن را نادیده بگیرید.
رنگرزی پارچه
این مرحله از فرایند تولید پارچه، هیچ ترتیب خاصی نداشته و میتواند در هر بخشی انجام شود. در اغلب مواقع رنگرزی پارچه در مراحل اولیه و بر روی نخها و یا بعد از بافت پارچه انجام میشود. به صورت کلی برای افزایش سطح کیفی پارچه و تولید محصول باکیفیت، بهتر است که این کار را بر روی رشتههای نخ تولیدشده انجام دهید. در این حالت رنگها نیز بهتر میتوانند کیفیت خود را حفظ کنند و طول عمر آنها بر روی پارچه افزایش پیدا میکند.
گام آخر
در آخرین مرحله از فرایند تولید پارچه، عملیات تکمیلی بر روی پارچه بافته شده انجام میشود. این عملیاتها باعث میشوند تا برخی از ویژگیهای خاص مانند ضد چین و چروک، ضد لک و … در پارچه تولیدشده، ارتقا پیدا کنند. همچنین در این مرحله با اقدامات خاص، میتوان باعث افزایش میزان استحکام، زیبایی و درخشش پارچه شد
انواع پارچه ها
همانطور که اشاره کردیم پارچه ها از الیاف های مختلفی تولید میگردد.
بنابراین نخهای به کار رفته در بافت پارچه ها به چهار دسته تقسیم میگردد:
۱- پارچه ها با الیاف های گیاهی (طبیعی) مانند: کتان، پنبه و کنف.
۲- پارچه ها با الیاف شیمیایی مصنوعی مانند: نایلون، پلی استر و اکریلیک.
۳- پارچه ها با الیاف حیوانی مانند: پشم و ابریشم.
۴- بهترین پارچه ها برای کودکان
انواع پارچه ها با الیاف طبیعی
پارچه های با الیاف طبیعی پارچه های هستند. منشا الیاف های آنها گیاهی است، که شامل پارچه های پنبه ای کتان، کنف و پارچه های نخی و پنبه ای هستند
نخی یا پنبه ای
خاصیت مهم این پارچه هاضد حساسیتبودن آنها است که این موضوع باعث شده تا برای افرادی که به الیاف های مصنوعی حساسیت دارند. این پارچه ها گزینه مناسبی باشد.الیاف نخی بسیار در برابر چروک شدن حساس است، از این رو از این پارچه ها بیشتر برای لباس راحتی منزل و لباس نوزاد به کار میرود
کتان
پارچه های کتان یکی دیگر از نمونه ها پارچه هایی است، که با الیاف های طبیعی تولید میگردد. این پارچه ها به دلیل الیاف های نازک و خنکی که دارن برای فصل تابستان بسیار مناسب است. همچنین یکی از قدیمی ترین پارچه های دنیا به شمار میآیند.
ساتن
در گذشته این پارچه از کرم ابریشم تولید میشد. اما امروزه الیاف های اصلی و تشکیل دهندی پارچه پلی استر، ابریشم و پنبه هستند. پارچه ساتن الیاف مانند پارچه ابریشم دارد و برای لباس های مجلسی بسیار برازنده اند. الیاف پارچه ساتن بسیار زیبا و ظریف است.
کرپ
کرپ پارچه ای با الیاف های سبک پیچ خورده است که خاصیت چروک نشدن آن یکی از مهمترین دلایل استفاده زیاد از این پارچه به حساب میآید. این پارچه به الیاف های مصنوعی ابریشم با پشم تولید میگردد. این نوع پارچه در تولید کت و شلوار و مانتو اداری قابل استفاده است.
جین
یکی دیگر از معروف ترین پارچه های گیاهی در دنیا پارچه جین یا لی میباشد. این پارچهاز الیاف های پنبه ای تشکیل شدهکه در هم تنیده شده اند. در گذشته بیشتر از این پارچه برای دوخت شلوار استفاده میشد. اما امروزه لباس های دیگری نیز با آن میدوزند.
تور
پارچه توری دارای الیاف گیاهی میباشد که از قدیم الایام جزو پارچه های محبوب در منازل محسوب میشد. این پارچهها برای لباس خواب، اکسسوری منازل یا تزیینات لباس زنانه استفاده میگردد
پیام ها
دیدگاهی در پیرامون این پست ثبت نشده است !